Fa uns dies escrivíem el post “A Internet no tot es gratis o d’us lliure” i avui mateix hem trobat la manera que podeu ser denunciats de manera anònima i que els tribunals acabin fet-vos la guitza. Fer us de programari sense la llicència d’us es un risc prou alt.

Es pot pensar que el programari no pertany a cap mena d’art, però em temo que això no és així.

De fet les lleis a Europa en general i a Espanya en particular (a més de les Estatunidenques) protegeixen el programari registrat amb la mateixa contundència que un invent registrat en les oficines de patents.

Avui hem trobat un anunci en Facebook d’una de les corporacions que de dediquen a trobar programari pirata i denunciar no només als que el hackejen, si no que fins i tot als quals ho usen.

Riscos d'usar programari (software) sense la llicència adequada

Imagina la quantitat de diners que obtenen d’indemnitzacions per denunciar a programadors que hackejen o a empreses o particulars que les usen. Almenys suficient com per a pagar publicitat en Facebook. A més ofereixen substancials recompenses a les persones que denunciïn l’ús de programari privatiu sense la llicència adequada. I tot de manera completament anònima, de manera que ningú s’assabentarà que has denunciat a l’empresa o persona en qüestió.

Òbviament sembla que no cobraràs fins que ells ho facin després que els tribunals els concedeixin una indemnització a ells, i sabent la velocitat a la qual es mou la justícia espanyola és possible que en uns mesos tinguis calerons al teu compte.

A part de les estadístiques que podem trobar en Internet només hem d’observar les petites empreses o comerços per a poder observar que no tots els ordinadors que trobem tenen el 100% del programari amb la llicència adequada.

Quan parlem de les llicències adequades hem de comprendre que ens referim a les quotes per llicències privatives o a respectar les condicions d’ús de les considerades lliures.

Per això que a Calafellonfire i el nostre germà major desmárcate ¡YA! hem recomanat sempre pel programari lliure fins i tot començant pel sistema operatiu recomanant usar GNU/Linux i el programari amb llicència GNU sempre que sigui possible per desenvolupar les feines del dia a dia.

Si vols veure com es fa perquè es presenti una denúncia anònima només cal que segueixis aquest enllaç.

Si estàs pensant que necessites ajuda per a trobar el programari adequat amb la llicència idònia només has de contactar amb nosaltres i molt gustosament t’ajudarem.

Imatge a Shutterstock per GoodStudio

 

%d bloggers like this: