Sovint s’entén que en Internet tot val, però la veritat és que polítiques i reglaments sobre propietat intel·lectual estan protegint molt als autors. Els productes realment gratis no existeixen, ja que com mini’m caldrà que donem les nostres dades per obtenir-los.

Tant és així que la Comunitat Europea i el Govern Espanyol imposa multes quantioses per copiar o plagiar contingut.

Com diem no tot val, per exemple que una imatge es trobi en Google Imatges no significa que es pugui usar al nostre gust sense més. Els filtres de cerca ens pots proporcionar imatges lliures i encara que no sempre serà de la millor qualitat almenys sabrem que no ens enfrontarem a litigis per plagi.

Si parlem d’imatges sempre podrem optar per llocs en les quals es publiquen lliures i amb llibertat d’ús com per exemple Pixabay o Pexels. Altres llocs també proporcionen imatges lliures però haurem de vigilar que estiguin etiquetades com a lliures per a l’ús que li donarem.

A vegades necessitem documentar les nostres recerques o il·lustrar avanços o novetats i podem caure en la temptació d’usar continguts (imatges o sons) sense comprovar si podem usar-ho o simplement no haver obtingut el permís explícit de l’autor del contingut.

Això mateix és el que ha passat a un dels il·lustres investigadors espanyols al qual obliguen a retirar estudis presentats, però ull que no és per que les proves, observacions o demostracions no siguin correctes, si no per que ha usat imatges plagiades i manipulades per a il·lustrar els seus descobriments, o com a minim sense obtenir les llicencies adequades.

Podem excusar-nos en la picardia espanyola, però tinguem en compte que un delicte és delicte aquí i en Mart i que una cosa mal feta ens espatlla el treball de molt de temps per una relliscada.

Un col·lega de l’investigador espanyol, que prefereix no donar el seu nom, opina que els errors detectats “són èticament inacceptables, encara que no alterin significativament les conclusions” dels estudis. “És un assumpte binari: o manipules o no manipules. I, si manipules, encara que sigui una manipulació maldestra per a estalviar temps, està malament”, rasa aquest científic. Al seu judici, no obstant això, “López Otín ha estat i continua sent un referent per a la ciència espanyola, perquè els seus èxits estan fora de tot dubte”.

Una vegada vist tot això haurem de cuidar molt la nostra comunicació ja que sens dubte la nostra reputació pot veure’s afectada per l’ús inadequat de continguts . Una marca, empresa o comerç no pot permetre’s el luxe d’una crisi social per usar contingut que no sigui propi o adquirit en les eines adequades.

Com podran veure al final d’aquesta entrada nosaltres mateixos adquirim les imatges d’un banc el qual ens permet usar-les amb caràcter editorial i d’aquesta manera ens deslliurem d’esglais o disgustos.

Si té dubtes no esperi més contacti amb nosaltres i molt gustosament realitzarem la recerca adequada per a saber si els recursos que utilitza són els correctes.

Imatge destacada de Shutterstock Per donfiore

%d bloggers like this: